Ženy na výstave zaujalo aranžovanie kvetov, mužov vláčiky

22.03.2012 Prešov

Prešov 22. marca (TASR) – Stovky návštevníkov dnes dopoludnia zaplnili priestory mestskej haly v Prešove, kde otvorili jubilejný 20. ročník výstavy ABC stavebníctva – Záhrada. Okrem výstavných priestorov a predajných stánkov ľudí predpoludním lákala regionálna súťaž v aranžovaní kvetov a výstava vláčikov.
Aranžovaniu kvetov sa v prešovskom regióne nevenujú len dospelé ženy, ale stále viac táto činnosť láka aj dievčatá. Do súťaže sa ich dnes zapojilo približne 40, a to z okresov Prešov a Stará Ľubovňa.
"V tejto súťaži kladieme dôraz na to, aby sa používal výhradne prírodný materiál. Ikebana sa teda aranžuje do kôry, odrezkov z drevín a do hliny. Takýto materiál je ľahko dostupný a navyše tu sa potom ukáže tvorivosť," povedal pre TASR predseda Slovenského zväzu záhradkárov Eduard Jakubek.
Zdôraznil, že ho teší rastúci záujem o túto činnosť hlavne medzi mladými. Výstava je, podľa neho, ideálnym miestom na to, aby hlavne deti prezentovali svoje zručnosti, kreativitu a vzťah k prírode.
"Práve teraz je najideálnejšie obdobie robiť veľkonočné ikebany. Či tam bude korbáčik, zlatý dážď alebo bahniatka to závisí od nich, ale chceme tam mať všetko živé. Jednoduchý materiál, ktorý najviac dáva energiu nám všetkým," konštatoval Jakubek. Dodal, že práce budú vystavené v hale počas celého podujatie a najlepší aranžéri postúpia do celoslovenskej súťaže.
Svoju zručnosť si dnes otestovala aj žiačka 8-ročníka zo ZŠ Májové námestie v Prešove Mária Butelová.
"Aranžovanie ma baví, venujem sa mu už dlhšie. Rada vytváram pekné veci, ktoré dlhšie vydržia a keďže idú sviatky, dnes pripravujem veľkonočnú ikebanu a kyticu," povedal pre TASR 13-ročná Mária.
Kvety, kytice a šikovné ruky aranžérok lákali hlavne ženy a dievčatá. Mužská časť populácie sa zdržiavala na opačnej strane haly, kde bola výstava vláčikov. Členovia OZ Modul klub Košice tu postavili vyše 70 metrov koľajníc, po ktorých jazdí asi 15 vlakových súprav. Dovedna priniesli do 20 rušňov a vyše 140 vagónikov.
"Mal som tu rokovanie, ale určite sa vrátim so svojimi synmi. Vláčiky máme aj doma, aj keď nie toľko. Kedysi som sa tomu venoval a myslím, vždy som obdivoval ľudí, ktorí si vedeli vyrobiť budovy, tunely, jazerá, stromy. Chlapcov to poteší," uviedol 39-ročný Jaroslav z Košíc.
Na výstave, ktorá potrvá do soboty, sa prezentuje vyše 150 vystavovateľov zo Slovenska, Maďarska, Poľska a Česka. Hlavným motívom v stavebnej časti je úspora a racionalizácia spotreby energií a využívanie alternatívnych zdrojov.
 

Vyberte región